Thursday, 19 September 2013

Stiati ca...? - Sistemul Nervos

o       Impulsurile electrice ale nervilor circulă cu 274 km/h. Puşi cap la cap, nervii ar însuma o distanţă de 72 de km.
o       Creierul are 100 de miliarde de celule nervoase.
o       Femeile clipesc aproape de două ori mai mult decât bărbaţii.
o       Poziţia corpului iţi poate afecta memoria .
o       Creierul continua sa trimită impulsuri electrice pana la 37 de ore după moarte
o       Creierul nu mai creste după vârsta de 15 ani
o       Clipim, in medie, o data la fiecare patru secunde, de circa 15 ori pe minut. Acest numar poate creste insa cand suntem nelinistiti, obositi sau ne temem de ceva.
o       Bebelusii clipesc mult mai rar decat adultii, de obicei doar de doua ori sau chiar mai rar pe parcursul unui minut. Totodata, un studiu a aratat ca, pe masura ce cresc, copiii clipesc mai des, dar abia in jurul varstei de 14-15 ani ating "maturitatea" in ce priveste clipitul.
o       Feniletilamina produce o usoara stare de visare, si este produsa de catre creier în momentul care doi oameni sunt îndragostiti. Interesant de remarcat faptul ca aceeasi substanta se regaseste si în ciocolata.
o       A gândi este cel mai bun mod de a stimula creierul nostru, lipsa lui provoacă micşorarea mărimii creierului şi implicit a capacităţii lui.
o       Spre deosbire de alte specii, oamenii se simt atat de prost cand sunt respinsi, incat renegarea sociala este activata in sistemul nervos central, caracteristica confirmata de ceva vreme de studiile stiintifice. In plus, nivelurile de cortizol, un hormon asociat stresului, fluctueaza atunci cand oamenii cred ca sunt respinsi de semenii lor. Un studiu recent arata ca aceste efecte fiziologice merg mai departe: respingerea opreste efectiv activitatea inimii.
o       Un sfert din creier este folosit pentru a controla ochii. Vedem cu creierul "la propriu", ochii avand doar functia fundamentala de camera de luat vederi.
o       Majoritatea oamenilor de stiinta cred ca "memoria fotografica" este un mit. Oamenii isteti isi antreneaza creierul pentru a memora cat mai bine.
o       Craniul are multe gauri minuscule la baza sa, care permit nervilor cranieni sa se desfasoare spre destinatiile lor.
o       Cat de destept este piciorul tau drept?
1. In timp ce stai la birou in fata calculatorului, ridica piciorul drept de pe podea si fa cu el cercuri in sensul acelor de ceasornic.
2. Acum, in timp ce faci asta, deseneaza cifra "6" in aer cu mana dreapta. Piciorul isi va schimba sensul de rotatie.

o       Creierul este cel mai mare consumator de oxigen al corpului. Inhalarea aerului contaminat diminuează oxigenarea lui generând scăderea eficienţei creierului.

2 comments:

  1. gggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggg

    ReplyDelete