Thursday 19 September 2013

Necesitatea Separarii Puterilor in Stat

Încă din cele mai vechi timpuri s-a pus problema separarii puterilor in stat, în vederea stabilirii unor organe cu autoritate care să aibă anumite responsabilităţi şi să desfăşoare neîncetat acelaşi tip de activităţi. Această cerinţă cu caracter obiectiv este importantă şi necesară în orice stat pentru ca procesul de conducere să fie unul eficient.

De asemenea este considerat a fi adevărat că dacă s-ar atribui toate puterile statului unei singure persoane s-ar ajunge la tiranie şi ar constitui o ameninţare pentru libertatea individuală.


Totuşi, procesul de conducere al unui stat trebuie să fie unitar. Statul are de îndeplinit trei funcţii fundamentale cărora le corespund trei puteri: puterea legislativă, puterea executivă şi puterea jurisdicţională. Punerea în echilibru a acestor puteri, prin mijloace de control a uneia faţă de celelalte, opreste astfel tendinţa de a acapara toată puterea şi de a abuza de ea. Punerea de greutate si contra-greutate în talerele puterilor pentru ca nici una să nu le domine pe celelalte nu este chiar o separaţie a puterilor, cât un echilibru al acestora.

No comments:

Post a Comment