Wednesday 18 September 2013

Alimentele de Origine Minerală, Vegetală și Animală

Mâncarea vine în general fie din sursă vegetală, fie din sursă animală, fie minerală. Mâncarea variază după cultură, nație, popor, dar și poziția geografică și este obținută prin activități precum cultivarea (în cazul plantelor), a creșterii animalelor, pescuitul, mai rar vânarea animalelor sălbatice.


ALIMENTE DE ORIGINE MINERALA

 APA reprezintă cel mai important aliment, fără de care oamenii şi vieţuitoarele nu pot trăi.

 În condiţii naturale, apa pură este un lichid: -incolor (fără culoare);
                                                                       -inodor ( fără miros);
                                                                       -insipid ( fără gust).
 Numai straturile de apă cu grosime peste 2 m au o culoare albastru-verzui.
 Terra este denumita şi „Planeta albastră” datorita faptului că 71% din suprafaţa sa este acoperita de apele Oceanului Planetar.
 În corpul omenesc apa reprezintă 70-80% din masa corporală la copii şi tineri, iar la adulţi circa 60%.

  SAREA este una din cele mai răspândite substanţe din natură şi se găseşte în zăcăminte; se extrage din saline.
 Importanţa sării ca aliment are la bază necesitatea organismului nostru de a primi anumite cantităţ de sodiu şi clor.
 Cantitatea zilnică de care avem nevoie este de 0,5 g de sodiu. Din păcate foarte multe persoane consumă cantităţi de sare de 10 ori mai mari, iar acest lucru nu este benefic pentru organism. Prea multă sare măreşte riscul bolilor cardiace, mai ales la persoanele supraponderale.

 TIPURI DE SARE:
 -sare albă: în care predomină cristalele transparente;
 -sare vânătă: cu cristale mici cu depuneri de anhidrit (praf argilos fin);
 -sare vargată: un amestec de sare albă şi sare vânătă cu caracteristici comune.

   ALIMENTE DE ORIGINE VEGETALA
  Multe plante sunt mâncate pe post de aliment, iar în prezent există în jur de 2000 de specii de plante cultivate pentru consumarea ca aliment.Semințele plantelor sunt o sursă bună de mâncare atât pentru oameni, cât mai ales pentru animale pentru că ele conțin substanțele nutritive necesare plantei pentru emergența din sol. Semințele comestibile includ cerealele (cum ar fi grâul, orzul sau orezul), legumele (precum mazărea, fasolea sau lintea) și nucile. Semințele oleaginoase sunt folosite pentru obținerea uleiului prin presare (cum ar fi uleiul de floarea-soarelui, măsline sau susan). Cea mai veche formă de hrană preparată era hummus-ul (un fel de terci din mazăre) care se întâlnea în Egiptul Antic. Fructele plantelor sunt foarte des consumate pentru conținutul lor ridicat de proteine vegetale și de vitamine, cum ar fi vitamina C. Plantele au dezvoltat între timp fructe care atrag atât prin înfățișarea lor cât și prin miros, gust, textură, asigurând-și astfel perpetuarea speciei. Alte părți ale plantelor care mai sunt mâncate pe post de aliment mai sunt: frunzele (salată, pătrunjel, varză, spanac, etc.), tuberculii (cartof), inflorescențele (conopidă), bulbii (ceapă, usturoi, etc.) sau rădăcina (morcov, ridichi, pătrunjel, țelina, etc.).  
  În funcţie de structură, fructele pot fi:
 -fructe seminţoase, care au seminţele închise în cămăruţe (mere, pere, etc.);
 -fructe sâmburoase, care au un sâmbure tare ce închide sămânţa (cireşe, etc.);
 -fructe bace, care au seminţe mici, răspândite în pulpa fructelor (fragii, etc.);
 -fructe nucifere/oleaginoase, care au sămânţa împrejmuită de o coaja tare (nuci, etc.).

  ALIMENTE DE ORIGINE ANIMALĂ
  Animalele pot fi folosite ca mâncare fie direct, prin carnea lor, fie indirect prin produsele pe care le elaborează. Carnea este produsul luat direct de la animale, pe când produsele luate indirect de la animale sunt laptele, ouăle de la păsări și mierea de la albine. Pentru sporirea gustului dar mai ales pentru uciderea microbilor dăunători care ar putea exista în produsele de origine animală, acestea sunt aproape întotdeauna supuse unei operații precum fierberea, prăjirea, afumarea sau pasteurizarea (în ceea ce privește laptele). Peștele face uneori excepție întrucât popoarele asiatice mai consumă fileuri de pește care nu au fost supuse vreunei operaţii de pregatire („sushi”).



No comments:

Post a Comment